FILM: nach der musik / pe urmele muzicii* (reg. Igor Heitzmann , Germania, 2007)


Igor Heitzmann are pretenţia de a fi făcut un film documentar. Evident, este unul atâta timp cât trecem peste un aspect important, şi anume acela de a genera el însuşi anumite evenimente care să îi ilustreze în final, opţiunea narativă.

Regizorul, naratorul şi unul dintre "actori" se suprapun, fiind vorba de aceeaşi persoană. Povestea este una simplă. Preferinţa mea de a expune este aceea de a o integra în şablonul "Zidul Berlinului" pentru că oferă, într-o anumită măsură, o poveste extrem de originală şi o replasare a maleficului Zid. Igor Heaitzmann decide să expună povestea familiei sale folosind drept punct de decolare viaţa lui Otmar Suitner, tatăl său.

Otmar Suitner era până la începutul anilor 1990 unul dintre cei mai aclamaţi dirijori germani, parcurgând cam toate trepetele ierarhice din lumea muzicală, plecând de la o mică orchestră şi ajungând să dirijeze pe scenele din Dresda şi Opera de Stat din Berlin. Igor Heitzmann încearcă să aducă o anume clarificare în povestea tatălui său. În timpul regimului comunist, Suitner era una dintre puţinele persoane care aveau acces direct în Germania de Vest. Aici, o cunoaşte pe Renate, mama regizorului şi împletesc o poveste de dragoste timp de zeci de ani, în ciuda faptului că în spatele Zidului, Otmar era căsătorit. Fiecare dintre cele două femei ştiu despre cealaltă, iar după căderea Zidului Berlinului, se întâlnesc. Igor-regizorul induce ideea unei bune-înţelegeri, a armoniei dar mergând şi mai departe, trasând dorinţa de a înţelege ce se află în spatele lui Otmar-dirijorul, relaţia cu muzica şi cele două femei, trecutul tatălui pe care nu l-a avut aproape.

Documentarul include o serie de materiale video provenind din colecţia personală. Acestea îl surpind pe Otmar Suitner în mijlocul mulţimii melomane. Ceea ce mi-a atras atenţia în mod deosebit au fost ochii dirijorului, acum suferind de Parkinson, care luceau ori de câte ori se discuta despre muzica clasică, compozitori sau vedea partituri.

Trailer oficial

* Adaptarea comercială a tilului în limba română - "După muzică"- mi s-a părut destul de nefericită. Iar pentru asta, am optat pentru o adaptare proprie.

0 comentarii:

comentează-te!