Les visages du FILM: isild le besco / je te mangerais

Faptul că există în cinematografia franceză recentă o tendinţă de a portretiza femeia nevrotică, nu cred că mai surpinde pe nimeni. Dacă nu îşi găseşte refugiu pe Coasta de Azur, cu sau fără bani ("Hors de prix" sau "Quatre étoiles"), femeia din filmul francez are tot felul de probleme ce vin pe filieră psihică. E cazul şi în "Je te mangerais".

O dată Haneke. "Je te mangerais" este o declinare a "La pianiste" (Haneke, 2001). Laloy schimbă pe ici pe colo câteva dintre datele filmului, inversează câteva lucruri şi dă naştere unei alte drame "bolnave". Lucrează puţin şi la o oarecare antiteză dintre o manieră burgheză de a trăi (Emma) cu un personaj rural (Marie) care aspiră la o cizelare muzicală - studiul pianului (!).

De două ori Haneke. Emma (Isild Le Besco) dezvoltă o obsesie pentru Marie, cu care locuieşte într-un apartament burghez din Lyon. Lucrurile nu merg în direcţia degradării brute pe care Haneke o ilustra, componenta psihică fiind ceva mai "cuminte", fiind aici îmblânzită în prin senzualitate. Alegerea lui Le Besco este ultra-inspirată, nesurprinzătoare, în acelaşi timp, pentru mine fiind o mică Isabelle Hupert în devenire.


5 comentarii:

 1. Nu era Le Besco?
  Eu asa stiam, de pe genericul la Sade.

  RăspundețiȘtergere
 2. da. mulţumesc de corectură. cu adevărat este "besco". dacă era "cu" sau "fără" în genericul din "sade" nu ştiu, pentru că nu memorez genericele ;)

  mulţumesc încă o dată de corectură.

  RăspundețiȘtergere
 3. nici eu nu le memorez, dar am fost asa de impresionata de ea, incit a doua oara cind am vazut filmul m-am uitat anume. si mi s-a parut atit de straniu, ca nume, ca aproape pot spune unde anume aparea pe generic. ceea ce nu pot spune despre numele nimanui altcuiva. de ex, marianne denicourt, pe care o mai vazusem in la lectrice.

  RăspundețiȘtergere
 4. Anonim1/08/2010

  Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

  RăspundețiȘtergere
 5. Thx! But still, my only "talent" is to find things original for their creators. That's why things get better and better, 'cause my skill to discover more original and creative stuff is a little bit more subtle. Thx again, mr.... domnule "anonim" :)

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!