FILM: le premier jour du reste de ta vie / ziua care mi-a schimbat viaţa (reg. Rémi Bezançon, Franţa, 2008)

Multipremiat cu César-uri (pentru Blogul cu Filme nu prea contează :))), "Le premier jour du reste de ta vie" este un energizant produs cinematografic pe care îl recomand oricui.

Un film muzical. Pelicula lui Rémi Bezançon abundă în muzică. Fanii David Bowie, Led Zeppelin şi alţi titani se vor declara enchantée de aventura muzicală fără cusur care explorează acorduri cunoscute, împletite cu o sumedenie de secvenţe audio originale (purtând semnătura Sinclair), la care se adaugă remarcabila "Le premier jour du reste de ta vie" (executată pe post de imn, de Etienne Daho). Fiind un produs "de familie", este bine-venit un astfel de suport, mai ales că - lucru de notat - nu rezonează cu accentele manipulative ale filmelor în care regizorul încearcă să acopere gap-urile din scenariu sau deficienţele de viziune, ci muzica, aici, îşi îndeplineşte rolul de bază - de pur entertainment. Muzica te implică - şi doar atât.

O familie ca oricare alta. De unde deducem, că nu este o telenovea. La prima vedere, "Le premier jour du reste de ta vie" propune forme uzitate. O familie şi conflictele din interiorul ei, construcţia fiecărui personaj prin reducere la celelalte (forma generală), o atmosferă de micro-rebeliune, afinităţile familiale, nostalgia şaptezecistă a părinţilor. Nu sună deloc interesant, nu? Ei bine, pentru mine clişeul nu intervine în natura temei, ci în rezolvările oferite. Prin filmul ăsta, am petrecut un moment de maxim optimism în ceea ce priveşte o (re)înviere a cinematografului accesibil (aka comercial) francez. Umorul este sincer iar povestirea curge fără a se lovi de pereţi. Structura propusă ia forma evocării a cinci momente-cheie ale existenţei familiei - de la cele mai facile, până la profunzimea momentelor-limită. Trecerea de la un moment la altul este inspirată şi conduce la o singură idee - aceea că, indiferent de suma de întâmplări, fiecare act tragic sau neconform are un rol de reglare întru armonie. Circuitul invers este şi el valabil: fiecare individ se adaptează din mers la noile tonuri. Finalul este şi el deschis - Bezançon sugerându-ne, parcă, faptul că filmul poate continua în mii de forme, aşteptând ca acel cronometru să fie restartat de la momentul zero - acea primă nouă zi.

Un scenariu foarte bine scris, o Déborah François din L'enfant în alte haine, motive franceze răstălmăcite ironic (fumatul, bombele sexy şi ce a rămas de capul lor, afinitatea pentru vinurile bune, etc. - îmi vine să mai râd încă, doar când îmi aduc aminte) pentru o comedie rafinată.

Later edit: pentru subtitrarea în limba română a filmului "Le premier jour du reste de ta vie", foloseşte butonul de contact (undeva, dreapta sus). Lasă-ţi adresa de mail, şi o vei primi. :)

Trailer oficial
Pagina oficială a filmului

5 comentarii:

 1. Sunt pasionată de filme franţuzeşti, filmele mele preferate fiind Jeux d'enfants şi Amelie :) Tre' să-l văd rapid şi pe ăsta! Mulţam de recomandare!

  RăspundețiȘtergere
 2. @rontz: clasicele "Amélie" şi "Jeux"! :)) Sper că voi reuşi să îţi lărgesc aprecierile privind filmele franceze. În sensul ăsta, ai un mare noroc (urmăreşte label-ul #Franţa, şi vei vedea ce spun :)))

  Cât despre "Le premier jour...", el rulează începând cu săptămâna asta şi în România. Enjoy it! :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Deja am tras cu ochiul prin postările cu eticheta Franţa, mai trebuie să fac lista şi să purced la vizionat :)
  Am regăsit şi dintre cele vizionate deja, mai ales seria cu Audrey Tautou din care n-am scăpat nici unul, şi tare mă bucur să citesc aprecierile la adresa lor!
  Pagina asta rămâne la bookmarks că va fi inspiraţia pentru ce să mai văd curând :)

  RăspundețiȘtergere
 4. DA, sunt un mare fan a lui Audrey Tautou. Nu am reusit inca sa vad COCO AVANT CHANEL...dar imi fac timp cat de curand posibil.
  Cat despre filmul de mai sus LE PREMIER JOUR DU RESTE DE TA VIE, l-am vazut; si desi am doar versiunea in franceza (nu am subtirare la film) mi-a placut foarte mult. Consider ca a si meritat aprecierile criticilor de la premiera CANNES 2009.

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!