FILM: zavet / testamentul* (reg. Emir Kusturica, Serbia/ Franţa, 2007)

"Zavet" este un amestec de cald şi rece: mai "Kusturica" decât multe alte filmele ale sale, prin condensarea multor locuri comune regizorului, dar mult mai sărăcăcios în subsolurile căutate ale comediei.

Trimis de bunicul (care are o presupusă premoniţie privind moartea sa), Tsane pleacă din satul izolat de munte pentru a îndeplini "testamentul" lăsat: se impune o călătorie în care nepotul să fie iniţiat în trei taine ale maturizării - aceea de comerciant, primind ca sugestie să vândă vaca, iniţierea spirituală prin cumpărarea unei icoane pe care să o aducă la biserica părăsită din sat, şi cea erotică, prin găsirea unei neveste (cu care ulterior să populeze satul părăsit, sub fondul "creşterii" activităţii hormonale) începută încă din portbagajul verişorilor). Toate cele trei puncte testamentare se împletesc fioros dând naştere unei situaţii care pendulează între absurd-comic şi hilar, înstrăinate cu mult de comicul pur.

Prima parte a filmului este rezonabilă. Nu poţi să nu remarci suprarealismul contextului oferit de film şi foarte bine exploatat de Kusturica: culori vii, experienţe senzoriale exclusiv originale - baia în mere este una dintre cele mai senzuale şi balcanice scene, pe care nici măcar un ghid turistic nu ar putea-o manipula, personaje demne de un teatru de păpuşi.

În cea de a doua parte însă, jocurile se schimbă. Kusturica suferă de o oarecare auto-suficienţă. Recurge la nişte gag-uri dacă nu prosteşti, măcar suspecte. Întregul comic se reduce la un lanţ întreg de cauze şi efecte ciudate (în genul "Home Alone" orice ediţie) care îţi dau senzaţia că au fost născocite la faţa locului pentru a face un film de două ore. De la un comic sugerat cum ar fi cel din scenele în care sunt ilustrate tentativele eşuate ale peţitorului de a-şi fura "aleasa", cazi în scenele care nu mai păstrează nimic din umorul servit sub capacul de presiune dar care nu sare niciodată: castrarea gangsterului, vreo 30 de minute din tot filmul se petrece sub diverse forme în aer (drama, pentru tine ca spectator, atingând apogeul în momentul în care "fraţii minune" escaladează bordelul cu o macara - dar care urmează o logică narativă nefericită).


Trailer oficial
Detalii despre film

* traducerea îmi aparţine; pentru titlul comercial, consultă sursele de specialitate.

0 comentarii:

comentează-te!