FILM: yihe yuan / summer palace / palatul de vară (reg. Ye Lou, China, 2006)

Ieri, pe întâi, un sfert de milion de neanderthali au sărbărit Revoluţia Culturală, când orezul a cunoscut tehnica inovativă de raţionalizare a orezului. Pentru că nu am putut ieri, pentru că am sărbătorit în mii de metri cubi de orez alături de ma pipăl, o fac asăzi şi scriu despre un film cu Tien An Men (temă la care franţujii sunt tare sensibiloşi), sex şi orez. Regizorului i s-a tăiat raţia de orez pe 5 ani (conform imdb) dar s-a reprofilat repede spre nişte trufe de Provence.


"Palatul de vară" este varianta chinese a temei universale (super-, mega-, ultra-, exploatată) care aşază în centru Revoluţia şi principalul motor al său, Minţile Plăpânde şi Idealiste ale Tineretului. Filmul dezvoltă o foarte (x10) complexă poveste de amor având drept factor generator protestele studenţimii din piaţa Tien An Men, din 1989, şi un întreg conflict de natură psihică. Povestea se lungeşte de-a lungul a mai bine de zece ani, generând ideea că opresiunea culturală reprezintă pentru un popor motivul principal de înstrăinare sentimentală.

"Palatul de vară" începe primii paşi sub forma unui feel-good story având drept cuib de nebunii Universitatea din Beijing şi campusurile studenţeşti, sex brut şi discuţii pe diverse teme. Atmosfera este umedă, rece şi extrem de apăsătoare în exterior, pentru ca în minusculele camere de cămin animaţia să fie prima vioară, propice pentru intrigile de natură sentimentală şi creionarea unei atmosfere care aspiră la cosmopolitism.


În cea de a doua parte însă, personajul principal feminin intră sub focurile unui teribil război interior accentuat prin momentele de monolog transpuse într-un jurnal intim scris la persoana a doua, în genul lui Michel Butor. Trecerea de la planul general al vieţii de student la personificarea unei drame sentimentale este făcută de plasarea întregii poveşti în momentele valide istoric, cele ale protestelor studenţeşti din inima regală a Beijingului. Deşi, aparent, "Palatul de vară" nu este un film dedicat istoric, revolta studenţească - expresie a transferului libertăţii underground în marea urbe - revolta şi efectele ei sociale te urmăresc pas cu pas în tot restul filmului. Carismatica Yu Hong şi playboy-ul universitar Zhou Wei se despart pentru a lua calea exilului, în timp ce în jurul lor, climatul politic şi social se schimbă radical: căderea zidului Berlinului şi actele gen "new deal" ale lui Gorbaciov.


Un fel de final

Filmul abundă în scene de sex care clarifică identitatea lui Yu Hong. Pentru ea, sexul reprezintă singura manieră de a relaţiona cu un bărbat: "Nu mă iubeşti, nu te iubesc. Dar nu aş vrea niciodată să pleci de lângă mine" îşi scrie în jurnalul intim, definind astfel relaţia pe care o are cu un oarecare bărbat. Yu Hong defineşte astfel ataşamentul.

Trailer oficial
Detalii despre film

4 comentarii:

 1. chinezii s-au trezit dintr-o data cu bani si toarna filme in draci. si multe bune - au ei un dramatism al lor, vezi raise the red lantern, ju dou, lust-caution etc. etc.

  fimul asta nu cred ca l-am vazut, cel putin nu imi amintesc de el - am trecut printr-o perioada "chinezeasca", cand mancam filme chinezesti pe paine. clar, filmul asta tre sa il vad.

  sunt si cateva filme chinezesti despre perioada '48 pana la revolutia culturala, posibil sa le fi vazut deja.
  nu mai tin minte titlul filmului - mi-a placut f. mult, e vorba despre un actor, viata lui, de mic copil pana cand ajunge cantaret-dansator, deci prin perioada pre-nationalista, cea nationalista, invazia japoneza, razboiul civil etc. m-a impresionat, sincer.

  din ce film e poza de la headerul blogului?

  RăspundețiȘtergere
 2. pe ju dou nu l-am văzut. :) dar ai dreptate, fac multe filme. e drept, ca să ţină pasul cu japonezii şi coreenii care investesc la fel de mult în cinema. filmul ăsta totuşi, nu este finanţat de chinezi din câte ştiu eu, ci de francezi. la fel şi lust caution. şi oricum, de la summer palace, ştiu că regizorului i se trage un set de 5 ani sabatici, timp în care nu a mai avut voie să facă vreun alt film. :)

  despre header, nu spun nimic. aflăm în decembrie! aşa e regula. ;)

  RăspundețiȘtergere
 3. daca n-a dat spaga...:)

  hmm...decembrie? Borgias al HBO-ului?
  ma apuc si caut pe imdb!:)

  RăspundețiȘtergere
 4. păi chiar dacă dădea şpagă, cred că tot şi-o lua la cât de pornit e cu tema (politic delicată).

  filmul cu headerul, oricum nu ţi-l recomand. serios. still-ul cu pricina e o capcană (nu e cu femei care decapitează bărbaţi :)) ).

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!