FILM: la chèvre (reg. Francis Veber, Franţa, Mexic, 1981)

"La chèvre" este printre primele tentative ale lui Veber de a lua frâiele regizorale în propriile mâini, mânuindu-şi după bunul plac propriile scenarii. Doar ca scenarist, Veber a înscris bine de câteva ori dovedindu-se, aş avea curajul să o spun, un fin "naş" în zona comediilor comerciale. În doar câteva cuvinte, franţuzul se săturase să scrie pentru alţii şi se decise să nu mai stea pe margine şi să privească cum mâinile de regizor abureau, învârteau sau (din păcate) prăpădeau scenariile.

Ideea filmului este una simplă. Inversează anumite precepte ale filmului cu urmăriţi şi urmăritori, asigurând ceea ce este de obţinut: o comedie în care apar cei patru stavilopozi clasici - Magnatul, Detectivul, Cobaiul şi Interlopul - doar că aceştia sunt aşezaţi taman invers. Magnatul potent doar finaciar, are o fiică ghinionistă (şi proastă!) cât China (gagurile cu anume căzături de la balcon nu sunt trecute cu vederea); Detectivul angajat pe post de dădacă pentru un copil mai mare, Cobaiul - cel care la fel de ghinionist precum fiica omului cu banii, miroase ghinionul prin simplul motiv că este unul dintre cei care cade în braţele sale; în final, Interlopul - un găinar, cu un aspect de coiot fricos, care îşi roade unghiile de ciuda calamităţilor ce i-ai fost aduse odată cu răpirea franţuzoacei. Detectivul şi Cobaiul iau calea Mexicului, fiecare veghind unul asupra celuilalt.

Veber aduce în prim-plan un cuplu inedit şi inspirat - Gérard Depardieu şi Pierre Richard, anticipând practic perechea de mai târziu Gérard Depardieu şi Jean Reno din "Tais-toi!".

Finalul este frumos: Cine se aseamănă, se adună (chiar şi pe plută)!

ExtraInfo: filmul lui Veber (ca de altfel, multe dintre cele scrise de el, a fost "victima" unui remake american aşa cum este punctat remarcabil aici).

Trailer oficial
Detalii despre film
:

0 comentarii:

comentează-te!