FILM Debate: hormonel

Bifat şi ultimul "film" Harry Potter. De inutilitatea filmului mă convinsesem de mult, dar constrâns de sitaţie a trebuit să mă îmbărbătez şi să îmi spun "Man, e timpul de nişte vrăji!". Numai că ultima piesă din serie este cu mult sub cele anterioare. Nu sunt un fan al fenomenului, nu mi-am ales ochelari sferici de la optinova (echivalentul lui xerox) şi nici nu mi-am imaginat că o dezbrac pe vânzătoarea de la buticul de pe strada mea ajutat de bagheta de pâine. Ce se promitea a fi un feel good movie, la fiecare nouă parte se adaugă un fel de frustrare că nu înţelegi de ce e toată tevatura asta trezită de ceva ani buni în jurul lui Harry Plotter. Comercial, o înţeleg perfect - mecanismul este evident şi ar putea fi predat ca studiu de caz.

Actorii sunt slabi. Frecvenţa cu care apare trenul şi flow-urile alea din cameră de pe deasupra castelului devin deranjante. Mr. Djerzinski spunea acum ceva vreme că nu a reuşit să îşi ia încă inima în dinţi să vadă seria Saw, replicându-i că nu e bai, de ce să îţi fuţi ore întregi pe un film de genul ăsta. Gândiţi-vă ce puteţi face cu 15 de ore însumate. Timpul e preţios, iar de la o vârstă şi să îţi faci un sandviş cu salam săsesc durează o jumătate de oră.

Revenind la ultimul film din serie, sarea şi piperul lipsesc. Nu am înţeles nimic din film - o miză, un cârnat, un ceva. Un om drag îmi spunea că totuşi în film, se întâmplă ceva: moare bătrânu'. Da, moare magicianul-şef şi nu simţi nici un gol în urmă. În schimb (căci aici vroiam să ajung), love is all around. Simpaticii magicieni suferă de fiorii dragostei ceva de speriat. O jumătate din film este dedicată groaznicelor încercări hormonale ale adolescenţilor (pentru că deh! şi vechii cititori/ cumpărători de bilete nu mai se joacă cu trenuleţe, ci acum au descoperit ţigara, farmecul atingerilor pe buca la îndemână de la orele de sport şi senzaţiile fantastice generate de venirea ultimei comenzi avon).

Tind să cred că filmul nu mai are nimic din cinematografie ci este pur entertainment. Dar dacă dăm play la ent., să fie unul bun măcar, nu să ţi se aşeze floriceaua pe gâtlej şi să îţi dai mucii afară. Să te bazezi doar pe faptul că ai avut nu ştiu câte sute de mii de oameni în sală la primele proiecţii, iar apoi să tragi concluzia (sad, but true!) că oricum va veni şi a patra oară să îţi miroasă fecalele, în ciuda faptului că este doar o zeamă lungă, e o lipsă de fair play faţă de orice spectator. Să te bazezi că oricum ăia vor veni pentru că au creat nevoia de continuitate, au aţâţat slăbiciunea oricărui om de a colecţiona, nedispus să rateze nici o piesă nouă, e la fel de unfair.

3 comentarii:

 1. nimeni nu intelege cum de pot sa fiu fan harry potter si totusi sunt, mea culpa. recunosc ca filmul e din ce in ce mai prost, ca si povestea in sine de altfel, si-a pierdut de mult din savoare si din imaginatie, tocmai asta imi placea la j.k. rowling ca venea tot timpul sa-si continue povestea mentinand ludicul, fantasticul si imprevizibilul. dar in ultimile parti, desi in mare povestea nu s-a schimbat, a uitat un lucru, publicul s-a schimbat. parerea mea ,de fan, e ca harry potter ar trebui sa se opreasca cat inca mai are spectatori in sala.

  RăspundețiȘtergere
 2. nu ai de ce să spui mea culpa. :)) well, ca produs popular, este binevenit filmul. chiar dacă eu unul nu m-am identificat cu nimic şi nu mi s-au aprins scântei - poate, hai să spunem, în prima parte când era ceva nou, producătorii se luau ceva mai în serios şi vroiau neapărat să câştige. dar am constatat - şi am văzut că şi tu eşti de acord ca fan - că în ultimele părţi da! şi-a pierdut din clenciuri - cred că nu te mai poate (re)aduce în sală filmul decât bazându-te pe ideea că trebuie să vezi toate părţile. lucrul acesta, probabil, se va întâmpla şi în cazul viitoarei părţi.

  cineva în cască mi-a suflat că romanele au fost cu mult mai multă pulpă.

  RăspundețiȘtergere
 3. Intr-adevar filmul e cam "zemos", dezamagitor(dezamagire pe care o simt de la pocalul de foc incoace)...ma intreb daca nu regizorul utlimelor parti ar putea fi facut vinovat pentru dezvrajire.

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!