FILM: non pensarci / nu ne lua în seamă (reg. Gianni Zanasi, Italia, 2007)


"Nu ne lua în seamă" este o comedioară italiană cochetă în structură şi interpretare. Pentru cei cărora "venele" le-au fost dilatate de filme recente precum "El camino de los ingleses" (debutul ca regizor al lui Antonio Banderas, 2006) sau "Tu vida en 65" cu al său remake muzical extrem de cald din "In Between Days", "Non pensarci" merge la fix. Scoate punk-rocker-ul din tine şi te aruncă într-o poveste de familie, convenţională. De fapt, ca să fiu cât se poate de explicit, structura scenariul îşi propune ca punct de reper tocmai conflictul dintre convenţional şi ne-convenţional. Convenţionalul, sugerează filmul, este tot o formă de ne-convenţional, dar care încearcă prin toate mijloacele să stea mascat sub un mare tufiş.

Raportându-mă la cele spuse mai sus, să aruncăm o privire asupra istoricului personajelor. Avem o familie-conglomerat, în care notă discordantă cu regula "castei armonioase" nu face aparent decât Stefano (pe viitor, de urmărit Valerio Mastandrea). El este un fel de rocăraş de oraş, ratat profesional şi sentimental, plecat cu mult timp în urmă din bârlogul familiei. Trezit însă peste noapte în starea fecală în care se află - îi apreciem momentul de luciditate - se va întoarce în Rimmini-ul drag, în sânul familial. Scena regăsirii şi a îmbrăţişărilor părinţilor este primul moment în care regizorul intervine, caricaturizând magistral momentele de lacrimi şi suspine în care filmele pentru casnice din vizualul italian abundă. O dată cu apropierea lui Stefano de membrii familiei, descoperă neconvenţionalul oamenilor dragi: o mamă adulteră, un frate mai ratat decât el însuşi, un tată autist, etc.

Farmecul filmului nu stă neapărat în această sagă familială inedită, dar şi în coloana sonoră care "pre" mulţi va "afecta". O felie o puteţi servi aici.Trailer oficial
Detalii despre film
Pagina oficială

0 comentarii:

comentează-te!