FILM: mayis sikintisi / nori de mai* (reg. Nuri Bilge Ceylan, Turcia, 1999)


Pentru că tot am văzut la dl. Jovi-escu ceva despre "Uzak", revin şi eu cu cel de al doilea film al lui Ceylan, "Nori de mai*". Eu l-am văzut ca o reluare la o scară mai largă a lui " Kasaba", pentru ca în "Uzak" să descopăr un fel de sequel, prin reluarea motivului fiului risipitor.

"Nori de mai" este un film despre un alt film. Pare o remarcă simplistă, dar Muzzafer (jucat însuşi de Ceylan) se întoarce în satul natal pentru a transpune în peliculă o poveste rurală, în care, confruntat cu problemele pe care un low-budget le impune, este nevoit să îşi distribuie proprii părinţi în rolurile cheie. Prima problemă apare. Cât de bine poate surprinde o producţie cinematografică o realitate imediată în condiţiile în care regizorul este un egoist care doreşte doar să îşi transpună povestea. Muzzafer are o atitudine demnă de un autist, concentrat pe "naşterea" filmului vieţii. Însă filmul propriu-zis scoate în evidenţă câteva aspecte care accentuează prăpastia dintre lumea filmului din ramă şi lumea reală (a filmului propriu-zis), ca mediu veritabil de extincţie. Astfel, Ceylan juxtapune mai multe micro-planuri extrem de personale. Într-un colţ, avem obsesia tatălui pentru a păstra copacii seculari de pe un teren, care îi amintesc de copilăria sa şi a copiilor - şi drumul testamentului şi a cadrului legal. Într-un alt plan, avem dorinţa individuală a nepotului de a accede la micile gadget-uri fermecătoare ale copilăriei - o formă codificată a ceea ce înseamnă responsabilitatea şi dorinţa de a supune. Într-un alt colţ, întâlnim verişorul "ratat" care doreşte să evadeze "din locul ăsta împuţit", deşi primeşte avertismentul că nici urbanul nu stă mai bine. Toată această intersectare de planuri gravitează în jurul înstrăinării valorice a regizorului de vatră, constituind, în raport cu "Kasaba" un adevărat behind the scenes.

* traducerea titlului îmi aparţine (din engl. "Clouds of May"); pentru titlul comercial, consultă paginile de specialitate.Trailer oficial

2 comentarii:

  1. Pe aproape, la mine ai vazut ceva despre Uzak, dar vine randul si celorlalte doua.
    Merci de recomandare, ca de obicei binevenita...

    RăspundețiȘtergere
  2. da, ai dreptate. greşisem eu. despre "kasaba" am scris eu ceva acum câteva luni.

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!