FILM: martyrs (reg. Pascal Laugier, Franţa, Canada, 2008)


Multe pelicule horror, de introspecţie psihologică brute ("din popor") sau thrillere psycho au o problemă: nu sunt veridice. Iar când vorbesc de veridicitate nu mă refer la subiect (ştiţi, Omul Negru chiar nu există!) ci mai degrabă la natura efectelor şi proporţia la care sunt gândite. Abuzul de efecte seci nu fac altceva decât să dea de gol lipsa de imaginaţie a creatorului sau nivelul extrem, de compromis, la care este supus scenaristul şi regizorul atunci când trebuie să încheie "dealul" cu casa de producţie şi distribuitorul. Scepticismul privind o posibilă vizionare a unui film de gen spun că este motivată atâta timp cât lanţul de clişee s-a ţinut strâns de-a lungul vremii, unul după altul, la un moment dat devenind imun. Unii nu se trezesc din prostie, în cazul altora supradozele de antibiotic lăsând urme în măsura în care nu îşi mai fac efectul scontat. "Martyrs" încearcă să fie altfel, iar pe alocuri chiar sare dincolo de limite!

Filmul acestui Pascal Legier poate fi foarte uşor împărţit în trei bucăţi: "fata care aleargă în chiloţi", "prietena mea lesbi e nebună!" şi "sins stay indoors". Dacă primele două părţi se înscriu într-un amalgam de psiho-orori experimentale (nu foarte departe de mainstream), ultimul segment reprezintă acel Altceva. Iar socotelile se schimbă. Dezvoltarea pe segmente a scenariului este extrem de oportună, la fiecare trecere, filmul reuşind să reinveteze povestea. Suspansul nu derivă din efecte de "poşircă", ci te fac să te întrebi ce urmează. Scenariul nu îţi dă voie să faci nici un pas înaintea ritmului impus de el, cu atât mai puţin să emiţi vreo speculaţie.

Cea de a treia parte este cea mai ne-convenţională pe toate planurile. Horror-ul clasic este abandonat definitiv, în loc primind un exerciţiu de claustrofobie supremă. Nu o să divulg nimic din plot-ul filmului pentru că orice idee se cere a fi explicată prin altele şi tot aşa, până am epuiza tot farmecul. Ce o să remarc totuşi, este că această a treia parte are la bază un concept (care nu poate fi epuizat decât prin inserarea celorlalte două, iniţiale). Dacă te aştepţi la indivizi tăiaţi cu săpăliga fără să ştii de ce, nu este cazul aici. Tot acest amalgam de flagelare, frustrări, misticism au o explicaţie bine fondată în scenariu, filmul astfel gândit oferind şi altceva decât sânge, tăieturi, monştrii ieşind prin tavan sau __gap__gap__.

Pentru Morjana Alaoui, "Martyrs" etse cel de al doilea lung-metraj la care ai parte iar e tipa are un psihic al dracului de puternic!

Trailer oficial
Detalii despre film

0 comentarii:

comentează-te!