FILM: tesis (reg. Alejandro Amenábar, Spania, 1996)


"Tesis" reprezintă debutul în lung-metraj al regizorului ciliano-spaniol, în care Amenábar, ca orice regizor doreşte să marcheze intrarea în lumea cinematografiei pretenţioase printr-un crez personal asupra a ceea ce ar trebui să reprezinte un creeator de film şi cum ar trebui să se raporteze faţă de public şi temă.

O studentă la Jurnalism audio-video se decide să cerceteze mai multe materiale video relevante pentru tema lucrării sale: violenţa în audio-vizual. Prin periplul investigaţiilor şi documentării descoperă într-o manieră comică, dar şi sumbră, o înregistrare a unui deces prin omor, un amestec ciudat de sado-masochism, "vedeta" centrală fiind o fostă studentă a facultăţii. Descoperirea făptaşului este iminentă, atâta timp cât Ángela (frumoasa Ana Torrent) intră până la gât într-o adevărată reţea criminală, "ajutată" şi de Chema (rol de debut pentru Fele Martínez, ulterior văzut în filmele recente ale lui Almodovar).

"Tesis" este un fals thriller, film-noir sau policier - cum i-am putea spune! Abordarea rudimentară a ideii de thriller mă duce mai degrabă cu gândul la o parodiere. Iar ca să nu mai avem nici un dubiu, unul dintre personajele filmului - obsedatul profesor Castro - repetă de câteva ori pe parcursul filmului pledoaria sa pro-comercială: regizorul trebuie să ofere prin filmele sale exact ceea ce doreşte publicul, violenţă sub infinite forme. Publicul cere şi consumă - iar la finalul peliculei se pare că nu se înşela. Scena finală, în care Angela şi Chema părăsesc spitalul iar în drumul lor spre ieşire văd în fiecare salon, de-o parte şi de alta, consumatorii de "violenţă Tv" este grăitoare. Ce putea fii mai relevant pentru lucrarea Angelei decât o plimbare printre ei?

Pentru cine nu doreşte să meargă beyond the thriller scenario, "Tesis" are un scenariu foarte bun. La un moment dat ajungi într-un punct de aiureală în care nu mai ştii care este inculpatul, urmăritul şi ucigaşul. Nu doar firul întortocheat - nu răsturnări de situaţie ample care să denote un scenariu forţat, îşi aduce contribuţia, dar şi şi actorii care reuşesc să explateze foarte bine caracterele caricaturale care le revin.

Trailer oficial
Detalii despre film

0 comentarii:

comentează-te!