FILM: osama (reg. Siddiq Barmak, Afganistan, Olanda, Japonia, Irlanda, Iran, 2003)


"Osama" este primul film produs în Afganistanul post-taliban. În timpul regimului fanatic, orice activitate cinematografică a fost interzisă, considerată fiind ca formă de exprimare care contravine "legilor" Coranului. Ideea de la care pleacă scenariul este de a ilustra opresiunea la care femeile afgane sunt supuse în timpul regimului taliban, caricaturizând fanatismul, grotescul, lipsa de flexibilitate şi crunta îmbinare dintre religie şi normele sociale, dând naştere fundamentalismului islamic. Pentru ca toate acestea să fie degustate mai uşor de către publicul indignat, scenariul îmbracă o formă umană, apelând la creerea unei poveşti de familie. Pentru că femeile nu au dreptul de a pretinde satisfacerea unui serviciu remunerat, şi pentru că nu se pot perinda pe străzile oraşului numai sub escorta unui membru de familie (pe linie masculină), mama decide să apeleze la un travesti pentru fata sa, îmbrăcând-o în băiat. Întâlnirea cu Espandi, băiatul-vagabond al Afganistanului, cu inimă de aur (ce academică creaţie!) generează şi numele "băiatului". Realizatorii filmului pretind că numele "Osama" (trimitere evidentă la Osama ben Laden) este numele cel mai uzitat, cel mai bine impregnat în mentalul colectiv (noi nu putem avea decât oarecare dubii). Asumarea noii identităţi supune fata unor riscuri majore. Sfârşitul filmului este dur, evitând a da apă la moară unei viziuni occidentale în care Binele întodeauna învinge.

"Osama" este câştigătorul secţiunii pentru cel mai bun film străin din cadrul Golden Globes - premiu poate de contestat, atâta timp cât pe lista nominalizaţilor se mai aflau "Goodbye, Lenin!", "Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran" şi magnificul "Les Invasions barbares" - toate trei cu o reală valoare artistică. Trebuie însă asumat gradul de subiectivitate imens pe care Judecătorii Golden Globes l-au evidenţiat de multe ori şi "sensibilitatea" pe care o au faţă de teme precum Opresiunea, Lupta pentru drepturi civile. Mai mult, să nu uităm că filmul venea în contextul recentei invazii americane a Afganistanului şi a prefigurării războiului din Irak. Încă o fărâmă de legitimitate pentru noile acte geopolitice nu strică, nu?


Trailer oficial
Detalii despre film
Fun stuff: Osama ben Laden cântând "Dragostea din tei"

6 comentarii:

 1. Am ezitat si eu acum catva timp intre a-l vedea si a-l ocoli...Am optat pana la urma in a-l ocoli pentru o perioada, sa vedem cat ma tine. Cuvintele tale despre film sunt interesante, dar tot il mai aman. Sa fi facut bine?

  RăspundețiȘtergere
 2. acum depinde pentru ce alte filme îl amâni. e un film bun.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru ca nu stiu pentru ce filme il aman (e o totala harababura in calculatorul meu)...o sa il incerc (mai ales pentru ca e un film bun).
  Sincer, prima data l-am ocolit datorita titlului.

  RăspundețiȘtergere
 4. don't worry, be happy! :)) cred că depinde şi de dispoziţia fiecăruia - lucru testat şi pe filmul ăsta. prima oară l-am văzut acum ceva ani (cred că în primul an de facultate) şi nu prea am înţeles mare lucru. acum, când l-am revăzut, mi s-a părut peste echitabil. de comentat câştigarea globurilor, totuşi.

  RăspundețiȘtergere
 5. Adevarul ca la ce filme ai anuntat ca au fost contracandidate, m-am mirat si eu. Dar...incurcate sunt caile Hollywood-ului :))

  RăspundețiȘtergere
 6. ei încurcate. ei au o "sensibilitate" deosebită pentru genul ăsta de subiecte: regimuri totalitariste, chestii de genul ăsta. şi pe la Oscaruri, este cam la fel. oricum, dacă genul ăsta de film nu aborda un subiect aşa de captivant pentru creierele academice, nu s-ar fi găsit pe lista de nominalizaţi pentru că trece peste multe canoane (ale Academiei) în filmare, cum ar fi camera mişcată.

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!