FILM: inju, la bête dans l'ombre/ inju - bestia din umbră (reg. Barbet Schroeder, Franţa, 2008)


A face un pop-corn movie french flavoured este riscant... eşti sortit eşecului cumplit, uneori. Schroeder îşi arată limitele ca regizor pe un scenariu care putea promite, evident dacă era tratat într-un registru adecvat. Un profesor universitar din Paris merge la Tokio pentru a-şi promova seria de romane poliţiste care sunt o reinterpretare ale unui scriitor japonez enigmatic. Ruptura este bruscă, iar de pe la minutul 20 avem de a face cu nişte "japonezoi" care stâlcesc franceza mai rău decât o face Piersic Jr. cu româna în "Youth without Youth" (dezgustător!). Eu înţeleg... totul în numele veridicului... ai văzut vreun japonez care să vorbească perfect o limbă străină fără să se simtă cel mai mic semn al originii nipone?

Revenind la film, "Inju" este un film mediocru făcut cu ceva bani, dar în care regizorul este un impotent în materie de colaborare cu actorii, în special cu cei niponi! Magimel m-a dezamăgit profund după ce mă încântase cu rolul de Don Juan de Dorobanţi din "La fille couppée en deux". Să fi fost datorită lui Chabrol, poate meteoroloaga Sagnier să îl fi... "stimulat"? Je sais pas! Replicile, pe alocuri sunt de-a dreptul hilare: "Nu ar trebui să fie şi o sabie?", întreabă profesorul-scriitor-aventurier Fayard (Magimel) gheişa "innamorata", drept replică venind pacostea "Nu, că te puteai răni!".

Punctul forte al filmului este reprezentat de scenografie şi imagine. Documentarea pentru realizarea decorurilor tradiţionale este făcută în mod didactic şi minuţios. Imaginea este caldă şi miroase a lemn. :)) Sugata (tânăra gheişă malefică care suge... degete, la propriu) este faină... ca prezenţă, actoriceşte este o Crudu inodoră.

Filmul a fost inclus pe lista scurtă a Festivalului de Film de la Veneţia, în 2008, lucru care îmi dă oarecare motive de dubiu în privinţa calităţii Festivalului şi reconfirmă că Veneţia nu mai este ceea ce a fost, cândva.

Trailer oficial
Detalii despre film

0 comentarii:

comentează-te!