FILM: die fetten jahre sind vorbei / educatorii (reg. Hans Weingartner, Germania, Austria, 2004)


"Zilele tale îmbelşugate sunt numărate!" - aşa se semnează "Educatorii", un micro-grup (2 tineri non-conformişti - Daniel Bruhl din "Good bye, Lenin!" printre ei -, 3 ulterior). Educatorii intră în casele celor pe care îi urăsc cel mai mult - capitaliştii exploatatori - pentru a le aplica o corecţie originală. Nu fură, nu violează, nu distrug, recurg doar la reaşezarea mobilei în casă, în cele mai neaşteptate, futuriste modalităţi. Nu este o elogiere a dreptăţii sociale şi nu este susţinut de un fapt istoric.

Cine a citit "No Logo" de Naomi Klein ar putea înţelege foarte bine ce îi motivează pe aceşti tineri care visează eliberarea lumii de "aberaţiile" capitaliste. Plecând de la observaţiile din cartea cu pricina, filmul ridică o sumedenie de probleme: exploatarea economică a Lumii a Treia, doctrina consumismului care ne transformă în nişte mamuţi care petrec ore în şir la TV, distrăgând atenţia de la disfuncţiile sociale. "În fiecare din noi stă ascuns un spirit revoluţionar!" va sta scris pe unul din pereţii casei, exprimând o formă de creativitate spontană. Discuţiile abordate sunt de o luciditate surpinzătoare, fără a lua o formă ipocrită. Mai mult chiar, însuşi filmul invită la luciditate: există un conflict extrem de important pentru oricare om, între nevoia de avea un câştig în urma unor servicii (implicare capitalistă) şi lupta împotriva unui sistem. Munca implică un grad de compromis ridicat. Şi "Educatorii" sugerează nevoia oricărui om de a crede în ceva, da împărtăşi anumite valori şi spiritul confortant al apartenenţei.

În mod cert, "Educatorii" este un film bun, în ciuda finalului dubios. Pentru iubitorii de indie, actori credibili şi idei originale, merge precum o mânuşă. Iar celor cărora le-a plăcut "Die Welle" ar trebui să se "dreagă" cu acesta. Deşi este filmat în manieră "Unii oameni nu se schimbă niciodată!", cică.

Trailer oficial
Detalii despre film
A piece of OST

0 comentarii:

comentează-te!