FILM: 2:37 (reg. Murali K. Thalluri, Australia, 2006)


Acuzat de plagiat de unii, aplaudat până la inroşirea palmelor de către alţii, Thalluri avea doar 20 de ani când a realizat filmul. Bazat pe resurse financiare independente de marile studiouri de producţie, "2:37" se inspiră din mult mai titratul "Elephant" al lui Gus van Sant. Mulţi îl privesc ca o copie mai nereuşită a acestuia din urmă, găsind o serie de elemente comune. Unul ar fi problema alienării adolescentine, gravele probleme psihologie generate de agresiunea mediului familial, axiologic, pop-cultural. În mod cert, nu avem cum să le trecem cu vederea. Scenele de high-school corridors, lungi şi fermecătoare, sunt mult mai bine conturate decât în "Elephant", şi cu o mult mai mare greutate în economia filmului. Tehnica preciziei temporale şi întrepătrunderea aceluiaşi moment temporal (time shift) din perspectiva mai multor personaje este şi ea preluată din filmul lui van Sant. Cam până aici merg elementele comune.

Voi încerca să nu cad în capcana observării şi despicării lucrurilor care au fost inspirate de "Elephant", iar dimpotrivă, voi încerca să am o atitudine proactivă, referindu-mă la ce anume îl partucularizează.

În primul rând, pentru un film de un fraged debut, "2:37" arată extrem de bine îngrijit. În primul rând, regizorul se vede că a reuşit să se facă înţeles. Anumite scene, în partea a doua a filmului, au trebuit filmate din unghiuri independente cu centrul de greutate pe unul dintre personaje, asigurând pluri-perspectismului scenei. Deşi o astfel de scenă nu a fost filmată într-o singură zi, în mod cert, tonusul peronajelor este acelaşi, neexistând discrepanţe.
Totuşi, dacă van Sant încerca să recreeze un fel de realitate pură, neintervenind cu nici măcar un dram de subiectivism în discursul filmului, în "2:37" fiecare personaj contribuie cu o interpretare proprie folosindu-se tehnica testimonialului în alb-negru- acesta este elementul definitoriu. Nu avem acele personaje reci, în mintea cărora van Sant nu te lasă să pătrunzi nici măcar pentru un minut, ci mai degrabă acel tip de personaje care exploatează alături de tine un aspect sumbru al adolescenţei.

Tonul este profund, actorii, deşi tineri, sunt extrem de convingători, esteticul îşi găseşte şi el locul iar ceea ce este cel mai important, abordarea este extrem de solidă.

Trailer oficial
Detalii despre film

0 comentarii:

comentează-te!