FILM: touchez pas au grisbi (reg. Jacques Becker, Franţa/ Italia, 1954)


Poveste despre prietenie, trădare şi loialitate, "Touchez pas au grisbi" este unul dintre capodoperele film-noir pe care cinemaograful francez le-a oferit. Truffaut însuşi inspirat de el, filmul lui Becker pune sub afiş două dintre marile vedete ale cinematografiei post-deflagraţie, până ce francezii au reinventat în paşi de protest, cinematografia ca manieră de a nara.
Frumos reînviat este portretul Parisului underground, lumea criminalităţii şi a "găinarilor"- mafioţi ai anilor 1950. Nu este nimic grozav în ceea ce priveşte subiectul: Max, un gangster de 50 de ani, se decide să se "pensioneze". Conştientizând că pentru toate există un timp în care trebuie să te retragi, doreşte să dea o ultimă lovitură, aniversară - câteva kilograme bune de aur sunt furate din gara Orly, care transformate în bani lichizi erau sortite în a-i asigura liniştea. Acţiunea se petrece lent, Becker cedând, în detrimentul acţiunii pe care un policier le pretinde, pentru construirea personajului-emblemă. Prin intermediul lui Max îl cunoaştem pe Riton, unul dintre cei mai buni prieteni ai săi. Oamenii de pe stradă cârcotesc spunând că dacă îi atragi atenţia lui Max, îţi poate deveni prieten pentru totdeauna. Iar de la acest enunţ, pasat pe fugă în film, întreagul bulgăre narativ se dezlănţuie.
Spuneam că accentul nu cade pe acţiune, regizorul preferând creearea unor personaje pansate cu grija unei infimiere. Max (Jean Gabin este magnific!) este gangsterul educat, cool, matur, respectat de "comunitate" pentru fair-play. Aparent, nu are nici un călcâi al lui Ahile, pe care inamicii să îl exploateze. Concret, umanismul său este damascat de prietenia profunsă pe care simte prentru prietenul său, Riton. În contrast, Riton este gangsterul-asistent. Greu de cap uneori, cu un defect fatal, încrederea.

Trailer
Detalii despre film

Sursa imaginilor: allocine.fr

0 comentarii:

comentează-te!