FILM: cea mai fericită fată din lume (reg. radu jude, România, 2009)


După Mungiu, Radu Munteanu, Cătălin Mitulescu sau Ruxandra Zenide, iată că un nou regizor "halls breathing" scoate capul de sub apă. Sunt extrem de surprins de Radu Jude şi al său "Cea mai fericită fată din lume". Filmul, un adevărat eşec de box-office la noi, judecând după numărul de spectatori aflaţi în sala de cinematograf în care l-am vizionat, este o nouă perlă scumpă de care întotdeauna voi fi bucuros să vorbesc.
Primul lung-metraj semnat Jude este un film în film lucrează aproape de perfecţiune cu mai multe planuri narative, dând posibilitatea analizării filmului pe mai multe trepte.

Un prim plan este reprezentat de Familia Frăţilă. Mezina familiei este convocată pentru a lua parte la turnarea unui testimonial în care să vorbească cât de fericită este ea pentru că a câştigat maşina mult dorită, dezlipind etichetele de suc promoţionale. Astfel, avem de a face cu familia care pleacă cu o Dacia Break cu numere de Hunedoara spre capitală, în lumea "miticilor" de la care nu ştii la ce să te aştepţi. Aflăm cum Delia, copilul "minune" al familiei, este în curs de a da bacalaureatul, cum tatăl suferă de diabet iar că mama "a trecut prin multe la viaţa ei". Aflată în faţa marelui eveniment, în care Delia va împărtăşi pe peliculă "bucuria" de a fi marea câştigătoare, descoperă problemele cu care familia sa se confruntă: descoperă o mamă cicălitoare şi un tată care se bucură de auto-suficenţă bolnăvicioasă. Între membrii familiei se iscă un conflict în care mărul discordiei este dat de soarta maşinii câştigate. Părinţii găsesc în premiu un potenţial câştig bănesc, dorind ca suma obţinută din vânzarea maşinii să fie reinvestită într-o casă la ţară. Micuţa Delia, jucată relevant de o anume Andreea Boşneag (actor amator), doreşte pe altă parte, să păstreze maşina visând la satisfacţii imediate - să arate tuturor pritenilor ce a câştigat şi să plece la mare cu maşina, pentru o vacanţă la care spiritul său adolescentin visează. Părinţii săi pe de altă parte, descoperă problemele conjugale cu care se confrontă şi escapadele amoroase ale tatălui. Un joc al urmăririlor este cristalizat, în care fiecare ameninţă pe celălalt, fiecare şantajează pe celălalt pentru un câştig cât mai mare.
Dincolo de drama familiei expusă în ritmuri comice, "Cea mai fericită fată din lume" pune pe tapet, cu un dur realism, triunghiul ciumat al lumii advertising-ului, format din client, agenţia de publicitate şi casa de producţie. Directorul de comunicare care ţină să sublinieze că nu este vorba de un act artistic, ci de o reclamă în care produsul are rolul de fetiş, account-ul presat de buget, conştient că nu "are bani" de post-producţie şi pentru mascarea mustăţilor subictului, regizorul prins între client şi agenţie, supus unui compromis artistic - toate sunt personaje realist create. Dacă mai adaugăm şi prezenţele colorate ale oamenilor de producţie (în care Bombardel este o prezenţă veritabilă) - filmul trage la indigo cursul unei producţii de pe pe set, caracterizată ca fiind din "Lesotho". În mijlocul acestui haos, Delia este cea care are responsabilitatea de a vinde sucul Bibo (trimitere clară la răcoritoarele Biborţeni) din noua sa maşină "perfectă", Dacia. Contrastul dintre cele două planuri este unul violent. Delia este pusă în sitaţia de a trece peste presiunea familiei (tatăl, de exemplu, are ca accesoriu permanent geanta în care păstrează contractul de vânzare-cumpărare, pe care urmăreşte să îl semneze fiica sa) şi de a zâmbi pestriţ la cameră aşa cum brand managerul îi atrage atenţa în mod obsesiv. "Bea! Bea! Bea!" sunt îndemnurile celor de pe margine atunci când adolescenta îşi spune fad replicile.

Jude cu a sa fată aduce un nou suflu în filmul românesc, o nouă temă pentru piaţa românească, şi personaje pitoreşti dar fără a şoca!NOTĂ: Filmul a vândut doar 1300 de bilete în România, în prima săptămână de rulat oficial, în timp ce mediocrele "Fast and Furios" şi "Yes Man" au vândut de aproape 90 de ori mai mult. Ha ha!

Trailer oficial
Detalii despre film

4 comentarii:

 1. M-ai convins sa il vad. Citisem un review destul de prost intr-o publicatie, dar prefer sa merg pe mana ta :)

  RăspundețiȘtergere
 2. dacă nu o să îţi placă, să nu mă loveşti la c?==e! dar o să îţi atragă atenţia, în mod cert. să îmi spui şi cum a fost!

  RăspundețiȘtergere
 3. Cum poti sa pui in balanta un blockbuster (Fast and Furious) sau un film cu Jim Carrey, fie el cat de prost, cu un film din mult-prea-incercata cinematografie romaneasca?
  Voiam sa vad si eu filmul, sper sa mai apuc dupa ce-mi mai rezolv bubele si problemele. :)

  RăspundețiȘtergere
 4. departe de a le pune în balanţă. făceam doar o constatare. :)

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!