FILM: dirty pretty things (reg. stephen frears, Marea Britanie, 2002)

Citeam acum ceva vreme un articol în ediţia on-line a cotidianul.ro care prelua în rândurile sale o declaraţie a unuia dintre producătorii de show-uri populare din Marea Britanie, care remarca că televiziunea britanică, în comparaţie cu alte "şcoli" media, creează poveşti ale oamenilor simpli. Publicul britanic, remarca ea, nu este avid în materie de "reţete de succes", vise împlinite, vieţi "perfecte", ci gustă mai degrabă poveşti ţesute precum pânzele de paianjen, despre oamenii de rând. Aşa s-ar explica de ce "castingurile", să le spunem de talente, au un succes covărşitor în Marea Britanie şi cum o babă reuşeşte să facă vâlvă în finala unui mega-show; aşa se explică de ce mini-seriile de pe BBC au drept protagonişti oameni care între trei glume şi o ieşire la cinema, se confruntă cu datoriile pe care le au la bancă; aşa se explică de ce un "Little Britain", un serial de-a dreptul acid, care atacă în cel mai incisiv mod cutumele, bolile sociale ale britanicilor, a avut un succes imens. Şi poate că astfel se explică de ce BBC-ul s-a implicat în co-finanţarea filmului lui Stephen Frears, "Dirty Pretty Things" - o radiografie, deşi nu neapărat intenţionat gândită de regizor, a Babelului în care orice metropolă riscă să se transforme.
"Dirty Pretty Things" surpinde dur faţa nevăzută a problemelor pe care un imigrant le întâlneşte în Londra cotidiană. Dincolo de adevărurile spuse, creând un caz specific, pelicula este o poveste despre lupa dintre compromis şi verticalitate, respect de sine, demnitate. Finalul filmului este uşor forţat - de fapt, găsirea rezolvării tuturor problemelor spulberă nota de realism şi veridicitate pe care filmul a creat-o în prima oră de rulare. Filmul genearează o replică magistrală: întrebat de un traficant de organe umane, de ce nu l-a mai văzut până acum niciodată, Okwe (nigerianul Chiwetel Ejiofor) postează "Pentru că noi suntem oamenii pe care nu îi vedeţi. Noi suntem cei care vă conducem taxiurile. Noi suntem cei care vă facem curat în casă. Şi vă sugem pula!" Este replica care te trezeşte punând punctul pe "i", uitând parcă de finalul aiurea inserat.

Pentru Audrey Tautou, acesta a reprezentat primul rol într-o producţie non-franceză, care completează binomul, mai târziu cu răsuflatul "The Da Vinci Code" (2006), jucând rolul unei imigrante din Turcia, în căutarea naivă a visului american. Este puţin probabil să o vedem pe viitor într-o producţie americană sau britanică, de care, într-un interviu recent era destul de nemulţumită. Intervievată în legătură cu o posibiliă colaborare cu o casă de producţie hollywoodiană, actriţa franceză îşi exprima dezinteresul complet faţă de astfel de producţii în condiţiile în care o astfel de colaborare s-ar materializa în eventuale roluri de imigrant, datorită accentului dat de o limbă care nu este cea maternă.

Trailer oficial
Detalii despre film
Audrey Tautou despre film
Descarcă scene

Sursa imaginilor: allmoviephoto.com

0 comentarii:

comentează-te!