bienvenue chez les ch'tis (reg. dany boon, FR, 2008)

Dacă ai chef de o comedie frustrant de inteligentă, "Bienvenue chez les Ch'tis" ar fi o alegere frustrant de perfectă. Tradus neinspirat în limba englză prin "Welcome to the Sticks" iar la noi păstrând forma originală (măcar pentru asta să spunem Bravo!), se cuvine să facem o scurtă introducere în "secretele" titlului.
Marea parte a acţiunii filmului se petrece în nordul Franţei, aproape de Pas de Calais, într-o zonă în care este frecvent întâlnit un dialect al limbii franceze - picarda. Printre multe alte diferenţe la nivel gramatical, este şi aceea legată de convertirea literei "s" din limba franceză în "ch". Iată cum se profilează, pas cu pas, explicaţia noastră legată de titlu. Dany Boon, în cvadruplă calitate de această dată - regizor, co-scenarist, actor şi exponent al regiunii franceze mai sus menţionată, ne propune o incursiune în lumea celor care fac uz de "ch" în lexic. Boon se joacă cu stereotipurile franceze. Ia un provensal pe care îl pune în situaţia de a afla că este "condamnat" să muncească în Nord. "C'est le Nooord" spune unul dintre înţelepţii, întrebat fiind cum este acolo, în acea zonă, mai îndepărtată de Île-de-France. Pentru a înţelege reacţia, facem legătura cu ce ar însemna Siberia în mentalul nostru colectiv: un loc îndepărtat, rece, izolat, etc.

Diferenţele lexicale şi contrastul dintre imaginea proiectată asupra unei zone geografice şi realitatea locului sunt armele filmului pentru a crea o comedie delicioasă. Boon nu abuzează de nici o componentă generatoare de momente comice, ceea ce dă filmului o notă rezonabilă. Categoric, un MUST SEE!INFO: Filmul a fost foarte bine marketat în Franţa iar asta a avut drept efect o bună prezenţă a spectatorilor în cinematografele din hexagon. Mai exact, filmul a vândut mai bine de 20 de milioane de bilete, numai în Franţa, devenind cel mai de succes film francez în perioada postbelică, în ceea ce priveşte încasările. Numărul de bilete m-a impresionat... să ne gândim... am putea constata că 1 din 3 francezi a mers să vadă filmul, sau să zicem că un număr de oameni egal cu populaţia României l-a vizionat în cinematografe(oricum, nu e de mirare, atâta timp cât ei nu şi-au transformat cinematografele din provincie în discoteci sau depozite).


Pagina oficială a filmului
Poţi descărca filmul de aici (link-ul va expira in 10 zile de la data acestui post).

0 comentarii:

comentează-te!