arumdabda/ beautiful (reg. juhn jaihong, KR, 2008)


Îmi este destul de greu să adun gândurile privind filmul. Să începem cu provocator, să continuăm cu sensibil, simplu, cosmopolit şi să încheiem cu... şocant, natural şi asiatic. Filmul vorbeşte despre frumuseţea fizică feminină drept o corvoadă. Eroina noastră este victima propriei frumuseţi, căzând într-un lung şir de experienţe-limită. Firul narativ încearcă să comită o incursiune în psihologia umană, disecând idei precum acceptarea socială, pornirile animalice, lupta dintre comun şi ceea ce se evidenţiază, ignoranţa socială dar şi simplitatea matematică cu care societatea lucrează în tratarea unor situaţii. Să continui cu o povestire detaliată a acţiunii filmului ar fi inoportună. Trebuie văzut!

Eun-young (jucată impecabil de Su-yeon Cha) este o tânără care aparent se bucură de o existenţă armonioasă: reprezintă un model iar cei ce se perindă în jurul ei o remarcă şi apreciază. Este conştientă însă că frumuseţea este un factor important care îşi aduce contribuţia în proiecţia pe care societatea o are asupra ei. Momentul de ruptură este determinat de momentul în care unul dintre admiratorii săi o "apreciază" într-un mod necuvenit, violând-o. Urmează o serie întreagă de scene dezvoltate în scenariu, în care personajul principal este mutilat de zeci de ori. Atunci când eşti mai mult ca sigur că totul se termină, personajul găsindu-şi liniştea, eşti luat prin surpindere prin alte schimbări de situaţie.
Un film cu un scenariu foarte bun, jocul actoricesc (cel puţin al personajului principal, şi în măsura în care poţi aprecia un film dintr-o limbă deloc familiară) foarte bun. Şi unde mai punem că am învăţat şi un cuvânt nou în coreeană?

INFO: Kim Ki-Duk îşi aduce contribuţia în acest film prin colaborarea în scrierea scenariului filmului şi susţinerea producţiei.

RECOMANDARE: A se servi la pachet cu "Perfume: Story of a Murder" pentru a vedea problema frumuseţii din dublă perspectivă: cea a momelii, şi ce a călăului furat prin "lucrături" magice.Detalii despre film

0 comentarii:

comentează-te!