slummdog millionaire (reg. danny boyle, loveleen tandan, gbr, 2008)

Ce se poate întâmpla când "Cidade de Deus", "Romeo şi Julieta" şi "Oliver Twist" se întâlnesc pe hârtie? Ia naştere scenariul pentru "Slummdog Millionaire". Întotdeauna am căutat să găsesc acel "beneficiu", "lucru inovativ" sau măcar "picătură de strălucire" ale unui film. Povestea băiatului indian sortit vieţii din mahalale nu oferă nimic inovativ. Ma duce. aşa cum subliniam anterior, la alte poveşti mult mai bine conturate în cinematografia recentă.

Imagologic, filmul lui Boyle încearcă să dea o palmă peste obrazul stâng cinematografiei de duzină din India. În afară de genericul de încheiere când nişte maslinii se apucă artificial, forţat (şi .etc). filmul nu aduce nimic din viziunea bollywoodiană asupra unui film. În contrast, India este conturată drept o ţară a nimănui. Simbolul suprem al Indiei este desacralizat profund fiind caricaturizat în tonuri insensibile: voi aveţi un mare minument unde sunt îngropaţi nişte indieni morţi, dar e mai bine să gustaţi adevăratul gust al Americii - banii! Este ca şi cum ai desacraliza simbolul parizian al culturii considerând Tour Eiffel un loc numai bun de practicat bungee jumping sau simbolul american al libertăţii, catalogându-l drept un loc numai bun de practicat graffiti-ul.

Clişeul este pus la mare cinste şi de acestă dată. Pot cataloga acea poveste de dragoste paralelă filmului drept una forţată. Pentru că deh!, personajul principal, devenit erou naţional peste noapte, expresia fiecărui nevoiaş care visează la o nouă viaţă, are acum şi dreptul suprem, acela de a împărtăşi o poveste de dragoste în stil "slummdog".

Decupajul filmului este, în opinia mea, punctul forte al filmului. Intenţa de a oferi o stare de energie, nesiguranţă, apăsare, imprevizibil este conjugată cu acele cut-uri scurte, ameţitoare.


Şi iată cum Raj Kapoor cuceri academia americană de film, conştientă că filmul hollywoodian trebuie să mai cucerească o piaţă importantă din punct de vedere comercial. Şi de ce nu, să le vândă şi lor şi mai mult "prost gust"!Detalii despre film
Sursa fotografiilor: cinemagia.ro

2 comentarii:

  1. Ah! In prima faza, credeam ca ai fost impresionat de filmul asta, care e mai mult decat banal prin tematica si povestire si mai mult decat jalnic prin rolul actorilor. L-am vazut in seara in care a castigat Oscarul, cu vreo 2 ore inainte sa se anunte castigatorii. Nici nu stiam ca e nominalizat la Oscar (nu ca ar fi contat, au aia niste gusturi jalnice cand aleg filmele alea).
    PS: inca sper sa vina regizorul sa-mi multumeasca, i-am purtat noroc. Daca nu ma uitam eu la el, sigur nu castiga nimic. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. singurul lucru care mi s-a părut remarcabil la filmul ăsta a fost maniera în care a fost montat, şi gândit în prealabil. cam atât.

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!