nuntă mută (reg. horaţiu mălăele, RO, 2008)


Plecând de la un fapt real ce se petrecea în primii ani de comunism românesc, "Nuntă mută" pune pe tapet o povestire comică cu un sfârşit dramatic în adevăratul sens al cuvântului. Doi tineri ai satului românesc decid să se căsătorească iar având în vedere încălcarea unor cutume ale locului, nunta trebuie să se petreacă cât mai repede. Nefericirea face ca data evenimentului să coincidă cu moartea tovarăşului Stalin, iar conform directivelor de partid, se declară stare de doliu naţional. Evenimentul plănuit era într-o contradicţie evidentă cu starea indicată. Încercând să împace atât capra, cât şi varza, nuntaşii pun de o "nuntă mută". Scena nuntei este cu adevărat picantă. Ne aminteşte de pictura naivă şi operele lui Hieronymus Bosch. Fiecare personaj este pus în valoare în mod echilibrat. Sunt foarte puţine comedii în care acţiunea ce se petrece în spaţiul rural nu te pune în inferioritate, nu te lezează şi nu îţi induce acea stare de dezgust faţă de tradiţionalul înţeles ca dovadă a înapoierii, involuţiei. Personajele sunt bine caricaturizate dar nu te zgârie. Spaţiul rural pus în scenă este unul idilic, pur, luminos, inocent dar pragmatic, fanatic uneori.
Scenografia este impecabilă, fapt motivat într-un oarecare fel de producţia semnată Castel, cam singurii de pe la noi care încă se mai menţin pe linia "bunului simţ".Sunt multe elemente care nu îşi găsesc totuşi locul în spaţiul filmului. Scenele de început care realizează tranziţia către poveste nu se pliază cu energia, valurile de culoare şi lumină de pe tot parcursul filmului.

Mai multe detalii despre film
Sursa fotografiilor: cinemagia.ro

6 comentarii:

 1. Hmm... Now you made me wanna watch it. Revin cu impresii. Sper. :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Păi te aştept. În ciuda faptului că nu este un film de masă, "merită" cum spune VO din reclama Vodafone. Ce argument mai puternic ar trebui să fie etalat decaţt acesta. he!

  RăspundețiȘtergere
 3. Acum ruleaza genericul de final. Nu credeam ca o sa-l vad astazi si sincer, nu stiu daca sa ma bucur sau sa fiu trista. Am ras pe parcursul filmului cum n-am mai ras de mult, dar niciun film nu m-a impresioant atat de tare. Mesajul a fost livrat intr-un mod abrupt si violent, rascumparand in mod dureros cuvintele vulgare cu tenta comica de pe parcursul filmului.
  Intr-un cuvant, genial.

  RăspundețiȘtergere
 4. da, fapt ironic. razi pe tot parcursul filmului, te minunezi dar în final îţi este ruşine de ce ai făcut.

  RăspundețiȘtergere
 5. fain facut review-ul.
  Si eu imi doresc sa vad filmul, poate voi reusi, totusi.
  Ca tot m-a starnit prezentarea :D

  RăspundețiȘtergere
 6. hei, nu am decât să mă bucur că ţi-am stârnit interesul. categoric este un film pop de mare bun simţ totuşi.

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!