the cook, the thief, his wife and her lover (reg. peter greenaway, gbr./ fra., 1989)


Trebuie sa recunosc ca m-am aratat sceptic in privinta filmului, atunci cand mi-a fost recomandat. Dar cu atat mai mare mi-a fost incantarea atunci cand l-am descoperit. Nu este un film de duzina, si cu atat mai mult nu avem de a face cu un film de duminica. Se serveste cu mare profunzime, cu urechile bine ciulite si ochii larg deschisi. Iar acestea nu sunt fapte cu atat mai greu de indeplinit. "The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover" este un film pe care fie il urmaresti pana la capat, fascinat in totalitate, fie renunti la el inca din primul sfert de ora si te intorci la benzile desenate cu Minnie Mouse.
Piese de teatru se potriveste perfect contextului: un scenariu incalcit precum lianele din padurile tropicale braziliene, un regizor tampit de-a dreptul, actori bine disciplinati, briefuiti bine inainte de a intra pe platou, decoruri aiurea de perfecte de parca ai avea de a face cu o piesa clasica de teatru si multa libertate de exprimare - fara concesii, fara ingradiri, fara cenzura gindirii.

Subtil exprimata, ideea filmului este acela exces: exces al visarii, exces al placerilor papilelor gustative. O Cina cea de taina hilara, cu o mie de pixeli mai realista decat Da Vinci. Scenariul si scenografia se imbina perfect, jocul actoricesc este impecabil incat de cateva ori nu am ezitat sa ma intreb daca nu cumva au fost drogati sau imbatati.Dispret pentru elita britanica - acestea sunt cuvintele de ordine pe care Greenaway le urmeaza. Un film greu de digerat pentru unii, remarcabil insa.

Detalii despre film
Trailer oficial

3 comentarii:

 1. Cand am vazut review-ul mi-am adus si eu aminte ca acum mult timp mi-am tras filmul si l-am aruncat pe un dvd undeva in colectia mea uitand complet sa il si vad. Dupa cateva sapaturi arheologice l-am regasit si l-am savurat pe nesaturate alaltaieri. E delicios. De mult n-am mai vazut un film care sa-mi placa asa de mult.

  RăspundețiȘtergere
 2. Un film superb din punct de vedere al imaginii. Atata culoare. Un joc perfect, o alternare inteligenta intre intuneric si lumina sau mancare multa si farfurii goale. Superbi actorii in rol principal, dar nici Tim Roth si bucatarul n-au fost mai prejos.
  Multumesc ca mi-ai amintit de el.

  RăspundețiȘtergere
 3. să spunem "Cu plăcere!". întotdeauna găseşti ceva nou la greenaway, la fiecare vizionare.

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!