mein führer: the truly truest truth about adolf hitler (eg. dani levy, ger., 2007)


Ce se intampla cand viata Fuehrer-ului depinde de mana unui evreu? Se naste pelicula "Mein Fuehrer".
Prima oprire: titlul filmului. "Mein Führer: The Truly Truest Truth About Adolf Hitler" vine sa ofere o noua perspectiva asupra unui personaj din istoria mondiala, controversat, misterios... si cu atat mai mult mitizata. In zilele noastre, discutiile legate de omul "Hitler" sunt incnse inca de dileme si contradictii. Ceea ce face posibila speculatia pe toate planurile. Acelasi lucru este comis si de catre regizorul elvetian Dany Levy. Traseaza un Hitler nostim, inteligent dar paranoic, imagine comparabila cu a unei furnici, in tipm ce tu o percepi, de dincolo de usile inchise si apartamentele intime, precum un elefant.
Comicul este unul subtil - ceea ce m-a facut sa ii acord creditul meu, iar nemtii sunt paradoxal buni la asta. Hitler este caricaturizat, dar parca regizorul ii ia intr-un fel apararea, parca transimitandu-ne ca pana la urma Hitler este produsul unui intreg aparat, in care idiotii nu sunt cei precum Hitler, dar cei care il asculta. Hitler a fost pus la stalpul infamiei de catre poporul german, absolvindu-se pe sine de responsabilitatea pe care o poarta de cele petrecute in unul dintre cele mai ssangeroase momente ale istoriei. Hitler nu este acuzat pe nedrept, blamat de catre cartea de istorie, dar Levy incearca intr-o situatie comica sa exprima ideea ca nu poti acuza un singur om de o crima, ci toti cei care s-au lasat parca fermecati, l-au incurajat, l-au creat. La o tema delicata, trebuie sa lucrezi delicat. Levy isi ia manusile si incearca sa conceapa un fir comic, care sa ne faca sa uitam de tot ce se intampla in afara. Luam cunostinta mai intai cu parvenitii, pardon! acolitii lui Hitler, druitatea sistemului, visele spulberate ale razboiului total, formalismul inutil chiar si cand nimni nu mai crede in viitorul promis si in acel "Heil Hitler!" care si-a pierdut de mult sensul, dar care mai persista drept automatism. Este sfarsitul razboiului. Se pune problema resuscitarii celui care ar putea fi Salvatorul din propria prapastie - Hitler. Germanii sunt infranti pas cu pas, rusii bat la poarta Berlinului. Marile orase germane sunt pulbere de amintiri.
In acest context apare Evreul care din acuzat este pus in situatia de a-si salva acuzatorul. Sa nu va ganditi la o dilema melodramatic transpusa in film, eventual piperata si cu muzica de vioara a la Rococo Quartet. Si evreul nostru, aparand precum un salvator in mana caruia se afla natiunea germana si soartea marelui Fuehrer, este di el caricaturizat.

Marele merit al filmului este acela de a nu cadea in extrema caricaturizarilor de prost gust. Un zambet, scene puerile care ne pun pe ras grozav... Dar in principal "Mein Fuehrer" ne trezeste gustul amar al neputintei unei turme de a se ghiada singura, fara ciobanul sau.

Detalii complete despre film

Trailerul filmului


Pagina oficiala

2 comentarii:

  1. Mi-a placut. Scurtut, simpatic, subtil si onest, cum o spune si titlul.

    RăspundețiȘtergere
  2. hey, nu am decat sa ma bucur :)

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!