sophie scholl - die letzten Tage (reg. marc rothemund, ger., 2005)


Inca un film despre drama Europei creata de nazisti. "Sophie Scholl - Die letzten Tage" expune povestea ultimelor zile ale lui Sophie Scoll - una din membrele unei miscari inofensive care isi propunea sa opuna rezistenta cruzimii naziste. Cu alte cuvinte, o mana de tineri nemti se trezesc ceva mai devreme din valul dezamagirilor pe care Hitler il rasturnase asupra unui popor.

Putine sunt filmele care ilustreaza un anumit moment istoric demn de transpus pe pelicula, care sa treaca de granita lui "inspirat din realitate". Spun asta pentru ca scenariul s-a bucurat de documente reale si asupra carora nu planeaza nici un dubiu in ceea ce priveste gradul de veridicitate - vorbesc de inregistrarile audio si scriturile interogatoriului la care a fost supusa tanara de 21 de ani.

Desi filmul trateaza un subiect dificil de digerat, finalul fiind unul cu atat mai complicat cu cat protagonstii intalnesc moartea, modul in care este scris scenariul si jocul actoricesc impus de regizor dau senzatia de calm si optimism. Ma asteptam la un film "cliseu", ideologizat, in care un regim se legitimeaza acuzand pe cel anterior. Dar nu a fost cazul. Cuminte, din punct de vedere politic, Sophie Scholl nu intruchipeaza o Ioana D'Arc, ci o simpla studenta careia ii place viata, naiva in fata mortii, dar care stie totusi ca implicatii are actul sau. Este constienta ca a pierdut lupta in fata celor "mari", este constienta ca printr-o simpla floare, nu se face primavara. Iar, ca urmare, incearca sa isi pastreze singurul aliat care ii ramane - demnitatea.

Astazi, Sophie Scholl, probabil, ar fi prea ocupata de fapte eroice, preferandul-le mai degraba pe cele erotice cu ar fi sa linga o inghetata la Mc', sa isi posteze si updateze fotografiile pe Hi5... Iar fratele, probabil ca ar fi prea rupt de somn sa scrie scrisori de protest, s-ar uita la Harry Potter, ar scrie aberatii pe blog... asa cum multi dintre noi o fac.

Mai multe detalii despre film aici si aici.

0 comentarii:

comentează-te!