le couperet (reg. costa-gavras, bel/fra/esp, 2005)


Asta este probabil unul dintre cele mai inteligente filme cu tenta sociala. O adevarata demonstratie antroplogica pe pelicula. Gavras, un tip care este insensibil la meloframatism, pune pe tapet, dur precum un satar, natura umana si noua sa conditie sociala: individul, ca om intre oameni, este mai prejos de rolul sau social determinat de job. Serios! Pe cati dintre noi nu ne-au intrebat parintii, bunicile si matusile cele cu nasul taios si buzele carne, ce vrem sa ne facem cand vom fi mari. Si aceasta nu pentru a ne testa puterea de intuitie sau previziune asupra viitorului nostru, ci mai degraba drept o garantie ca ne vom ocupa locul in societate, iar ele vor fi apreciate ca "wow, ce oameni mari ati crescut".
In "Le Couperet", un individ - Jose Garcia- domn cu cravata la cap isi doreste un job. El vede prin indeplinirea dorintei, cheia marilor rezolvari: un somn usor pe perna, o relatie buna cu familia si un rol bine determinat in comuniate. Gavras arata prin acest individ norii pe care ii vezi astazi, iar maine dispar, apa de ploaie care curge dar care o data cu soarele se evapora, etc - intr-un cuvant cartonul sub care este contruita intreaga noastra viata, care o data udat, se inmoaie lashttp://www.blogger.com/img/blank.gifand sa se prabuseasca totul. Este societatea de consum in care succesul reprezinta totul pentru oricare individ, dar care, o data ce nu mai este (un surub se strica, o piulita rugineste), to ansamblul se duce pe apa sambetei: nu iti mai gasesti locul. Asta inseamna sa iti construiesti viata pe non-valori.
"Le couperet" nu este un film care sa aduca inovatie in cinematografie, si poate are si , dar se remarca printr-un scenariu original - evita multe dintre capcanele pe care cliseele hollywoodiene le intind, printr-un joc actoricesc impecabil al lui Garcia - un rol cu adevarat serios si provocator, sub degetul aratator al unui regizor fosilizat (daca este sa ne uitam in buletin) dar in zilele lui cele mai bune.

Mai multe detalii despre fil aici.

3 comentarii:

 1. de-a dreptul savuros!trebuie sa-l revad...

  RăspundețiȘtergere
 2. pai trebuie :)

  sa imi spui si mie cum e a doua oara

  RăspundețiȘtergere
 3. Cossmin2/03/2009

  Unde pot sa-l vad? E la cinema?

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!