am ende kommen den touristen (reg. robert talheim, ger., 2007)


Cand auzim despre un film despre Auschwitz, un lant intreg de clisee: de la scenariu, la executie, de la figuratie la manipularea trairilor. "Am Ende Kommen Touristen" este un film despre Auschvitz, dar ne arata, surprinzator, ca nu este bine sa gandim simplist. Auschvitz-ul de astazi este un mic orasel polonez, o chestiune abstracta in ochii tanarului neamt - protagonistul filmului.

Pelicula vorbeste de urmele trecutului si responsabilitatea pe care o poarta urmasii pentru faptele predecesorilor. Fapt inedit, in legislatia germana, un tanar are de ales intre a se implica in serviciul militar sau a se implica timp de un an intr-o actiune sociala. Cel deal doilea drum este imbratisat si de Sven - protagonistul filmului, care precum un drum initiatic specific personajelor de basm, se va trezi din ignoranta si va cunoaste lumea asa cum este, la 60 de ani de la o tragedie universala.

Desi pelicula nu iti taie rasuflarea in ceea ce priveste inovatia cinematografica, abordarea regizorala reuseste aproape de perfectiune sa inteleaga si sa transpuna sensibilitatea temei abordate de scenariu. Titlul, fenomanal de exact ne trimite cu gandul la erorile umane din timpul celui de al dolilea razboi mondial, exploatat din punct de vedere turistic, dar niciodata profund inteles. Auschwitz-ul lui Thalheim este un Disneyland Estic, bine ambalat, al terorii si durerii care si astazi se ma prounta.

Mai multe detalii despre film, va invit sa gasiti aici.

Interesat de film? Poti descarca "Am Ende Kommen den Touristen" de aici, fara abonare sau taxe.

0 comentarii:

comentează-te!