moliere (reg. laurent tirart, fra., 2007)


"Moliere" - un film placut la vedere, numai bun de un weekend in familie sau cu prietenii. Firul epic se axeaza pe perioada de juniorat al celebrului dramaturg, acea perioada putin cunoscuta istoricilor despre viata lui Moliere. O perspectiva biografica asupra personajului Moliere ar fi o exprimare nefericita, totusi. Scenaristul nu are de facut sa speculeze anumite aspecte din piesele scriitorului francez, plecand de la premisa ca acestea i-au servit drept puncte de inspiratie.La prima vedere, totul este ceea ce pare - o comedie dulce, reconfortanta. Iti dai seama, totusi, pe parcurs, ca esti martorul unei tragi-comedii, o portretizare a societatii franceze a secolului XVII, moravuri usoare, parvenitism si libertism grosolan.

Romain Duris straluceste, aratand ca nu este genul de actor la care se poate apela pentru o tipologie anume. Se vede cat de bine se simte in postura de promotor al artei teatrului, intruchipandu-l pe Moliere insusi.

Mai multe detalii despre film aici

2 comentarii:

  1. am scris si eu despre filmul asta anul trecut. :) m-as declara atat fana moliere, cat si romain duris.

    oricum, pentru o imagine savuroasa a secolului 17 francez (daca te intereseaza, fireste), in plin baroc etc., dar cu o alta abordare a lui moliere, ti-as recomanda "le roi danse" (gerard corbiau, 2000).

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!