szabadság, szerelem / children of glory (reg. krisztina goda, hun, 2006)


Un film realizat in maniera academica, cum o numesc eu - opusa ca optica unui "4luni, 3 saptamani si 2 zile", dar mai apropiata de "Restul e tacere". Firul epic, ce se intinde pe durata a cateva zile, pleaca de la lupta pentru independenta de sub secera si ciocanul sovietice a maghiarilor, dupa ce Cortina de Fier a cuprins multe state europene, centrale si estice. Anul 1956 este unul fatidic pentru poporul ungar: momentul primelor sperante, dar si a deceptiilor geopolitice pe masura propblemei istorice. Un film captivant inca de la primul schimb de replici. "Szabadság, szerelem" este genul de film care te incanta prin personaje, dar mai ales prin identificare. Orice privitor roman se va regasi in povestea ilustrata, in ciuda replicilor spuse in limba vecinilor de la nord-vest de Romania.

Realizat pentru a comemora 50 de ani de la invazia sovietica din Ungaria, pelicula are si anumite carente in ceea ce priveste forma sub care scenariul a fost gandit. Intotdeauna se intampla ca orice popor sa se confrunte cu anumite mistere ale istoriei, unele scoase la iveala, altele aflate inca sub tacere. Aceste goluri in cunoastere creeaza contextul "datului cu parerea", speculatiilor sau tehnicii de trecere cu vederea.

In ansamblu, ungurii au realizat o frumoasa poveste a Revolutiei - poate unul dintre cele mai bune filme realizate in tara lui Attila, pana acum (cel putin asa spun criticii).

mai multe detalii despre film aici

0 comentarii:

comentează-te!