Brødre (reg. susanne bier, den, 2004)


Dupa ce mi-a atras atentia cu "Efter Brylluppet", am mai vizionat un film al carui regie este semnata tot Sussane Bier. "Brødre", realizat cu 2 ani mai inainte de filmul ce avea sa fie, ulterior, nominalizat la premiile Oscar, anticipeaza viziunea de mare realizator al regizorului danez.
In ambele filme mentionate, punctul de plecare il reprezinta vulnerabilitatea armoniei existente in cadrul familiei. Mai mult, in "Brødre" se vorbeste despre moralitate, despre neputinta in lupta cu destinul care iti este dat. Ceea ce mare sa transmita filmul este ca nu este suficient ca 99 de oameni sa convietuiasca armonios, daca cel de al sutalea pretinde ca este o oaie neagra si se comporta in cauza. Inadaptarea ultimului provoaca o reactie in lant in randul celorlalti cu care ia contact, un dezastru intrezarindu-se.
Dezvoltarea scenariului nu face compromisuri - lucru prin care filmul devine special. Happy-end-ul filmului este formulat cu o jumatate de gura. Ceea ce disturba este supus izolarii, ulterior fiind indemnat la eliberare prin recunoasterea greselilor in fata instantei - familiei si a codului moral umanist.

Mai multe detalii despre film aici.

0 comentarii:

comentează-te!