basquiat (reg. julian schnabel, usa, 1996 )


Admirand pelicula semnata Julian Schnabel, pe care in 2007 4 luni, 3 saptamani si 2 zile o ingenunchea la Cannes, - Le scaphandre et le papillon - , interesul imi este aprins, ceea ce ma determina sa vad Basquiat. Desi nu auzisem decat in trecere, mai degraba, in contextul pomenirii lui Andy Warhol, de un pictor pe nume Jean-Michel Basquiat (1960-1988), interesul imi este inca o data aprins din cauza a ceea ce vad ... ca este vorba de un pictor post/post-modern, din anii '80, si mai mult... si negru pe deasupra. Coditele afro- nu se incadreaza deloc in imaginea pe care o aveam pana atunci asupra a ceea ce ar insemna fizic, un pictor. Nici paranoia lui Dali nu ma frapase atat.

"Basquiat" nu este un film biografic tipic. De fapt, cred ca nu este o biografie sub multe aspecte. Pelicula nu se incadreaza in tiparul biografiilor cinematografice... in care X este prezentatat ca o nestemata a poporului din randurile caruia se trage, neurmarind parcursul deja batatorit de alte filme - acela de a pleca de la imaginea copilului descult si ajungand la punctul in care reuseste sa sparga gheata propriei soarte, devenind un om mare. Nici pe departe! Filmul de debut semnat Schnabel vorbeste de conditia omului negru de geniu, care incearca sa fuga de cutia de carton in care doarme, luptandu-se cu rasismul, temerile, sabloanele societatii americane. Ironic este faptul ca, desi reusesti sa iti depasesti conditia, trebuie sa fi constient de compromisurile pe care trebuie sa le comiti in raport cu propriile placeri si ale altora. In final, tu vei fi marele perdant, sufocat de oamenii din jur.

Nu stiu cum se face, dar mi-am adus aminte intr-un oarecare fel si de "Antes que anochezca", al carui scenariu si regie sunt semnate tot de Julian Schnabel.

Un comentariu:

comentează-te!