persepolis (reg. vincent paronnaud/marjane satrapi, fra/usa, 2007)Iranul anilor '70 vazut prin ochii unui copil. Marjane devine fara voie o "victima" a revolutiei, neluand parte la ea. O data cu caderea sahului in 1979, absolutismul unui imparat cade, dar nu o data cu ea si teroarea. Fundamentalismul islamic iranian se instaureaza pe fundalul unui Occident avid dupa libertatea de exprimare. Iron Maiden, Madonna canta "Like a Virgin", iar femeile iraniene sunt inghitite de valul rusinii.

"Persepolis" este povestea unei societati nepregatita pentru a urma drumul libertatii. Bazat pe o poveste reala, animatia este departe de ceea ce am vazut in peliculele desenate de la Hollywood. Nu avem de a face cu pinguini, sobolani simpatici sau alte oratanii... ci cu drama fiecarui om care pentru a se simti ca un peste in apa, trebuie sa se bucure de libertate. Conditia femeii iraniene, conditia familiilor burgeze pro-occidentale, destinul armat al fiecarui tanar aflat la pubertate... toate sunt transpuse delicat intr-o animatie savuroasa.

Miscarea de aur a producatorilor peliculei a fost aceea de a apela la animatie, si nu la filmari cu personaje in carne si oase... exista riscul de a inscrie pelicula intr-un cliseu, in capcana caruia cad multe filme. Nu este un film cu iz ideologic, bila alba din punctul meu de vedere. Faptele sunt relatate asa cum sunt, nici una din partile implicate nebucurandu-se de statutul de forta malefica.

Pelicula ilustreaza nenumarate forme ale discriminarii si o morala pentru fiecare dintre noi: discriminarea se ascunde oriunde ai merge. Pelicula de altfel, incearca sa combata un cliseu, pe care noi, occidentalii, il traim mult mai intens, o data cu atentatele teroriste din 2001 si razboiul din Irak: acela ca societatile de factura orientala sunt focare de indivizi care nu stiu decat sa faca schimb de focuri, fanatici religiosi ce proclama totul in numele lui Alah...

mai multe detalii despre film aici

Un comentariu:

comentează-te!