der gekopfte hahn/cocosul decapitat (reg. radu gabrea, aut/ger/hun/rom, 2007)


"Cocosul decapitat". 7.30. Ma hotarasc pe ultima suta de metri sa merg la filmul asta. Cu sacosa mea de plastic, in care era inghesuita o franzela sigilata, un pachet de kent 8, doua cutii de lapte sana, intru in sala de cinematograf. Luminile se sting. Filmul ruleaza. Asta pentru mai bine de 90 de minute. La finele filmului, raman inca pe scaun. Ma intreb "ce sa inteleg eu de aici". Intotdeauna cand vad un film prost sau merg intr-un loc care ma dezamageste, incerc sa trec in revista toate momentele, si sa gasesc 3-4 lucruri pentru care a meritat totusi sa calc pe acolo.

Filmul, in ansamblu, este unul mediocru, ca sa nu spun ca regizorul a dat-o bara. se vede ca i-a fost greu sa lucreze cu o echipa care nu ii vorbeste limba. fiecare actor isi joaca rolul cum ii trece prin cap. Desi este un film care pleac de la o idee, el nu reuseste sa o puna in valoare decat razlet. Laitmotivele filmului, desi cu potential sunt sterse. Regizorul acre in mana o mina de aur, dar o detoneaza in cel mai de rahat stil balcanic.

De luat in seama este insa tema filmului care ofera o perspectiva originala asupra razboiului: fara nazisti, lagare de concentrare, personaje stantate cu steaua lui david. Nu este ilustrat decat un paradis sasesc al carei armonie este rupta de indoctrinare, judecata fanatica si stereotipuri.

Un comentariu:

  1. te astept si pe blogul meu daca vrei sa te mai delectezi ..:) http://inutilii.blogspot.com/ ..mijto blogul tau..

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!