bloggere, ce face geta?


Mai nou, prin blogosfera plina de muuuulte ciupercute otravitoare, se ia in calcul ideea ca bloggeri sa fie declarati drept jurnalisti - liber profesionisit. Cand am citit un astfel de post, vreo 5 minute am ras copios, gandindu-ma la ce halal de initiative jurnalistice am citit eu pe aici.

Nu vad de unde si pana unde ar putea sa apara vreo legatura intre blogger si jurnalist. E adevarat, e folosita o tastaura in ambele cazuri, si o oarecare utilizare de cuvinte, mai mult sau mai putin stralucit imbinate. Dar... e doar atat. A pune egal intre blogger si jurnalist este ca si cum ai pune semnul egal intre un magar si un armasar. Faptul ca scrii ceva despre ceva, si implicit, influentezi (in sens de schimb de informatii, nu va ganditi prea departe) nu te face jurnalist.

Blogger nu isi ia informatia pe care sa o cizeleze, aprofundeze de la o agentie de stiri. Jurnalistii care au stat prin ploaie, frig, ger, care au fost injurati de specimene ordinare ale faundei mioritice/dambovitene, au facut tot posibilul sa isi puna problema lui "cine? ce? unde? cand?". un individ numit blogger, asezat confortabul la birou, cu o cana de ceai fierbinte, cu sosete groase in picioare, ferit de capriciile Alei de Afara, tipa acum in hipermedia - ghetou al tuturor - ca vrea sa fie jurnalist.

Cand vor intelege diferenta intre un blogger, care nu poate sa emita decat o opnie, in scris despre ceva si doar atat, dar care nu poate testa veridicitatea transmisa de mediile traditionale (el nu a vazut, pipait sau mirosit), si un jurnalist care are toate drepturile intelectuale asupra informatiei descoperite, atunci mai bloggere... o sa ai senzatii tari ca in '65.

o sa revin. acum am si alta treaba.

3 comentarii:

  1. Excelent articolul tau.Si care ma visam jurnalista cu acte in regula...mi-ai luat si ultima speranta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. asta e, elena! dar te poti multumi oricum cu statutul de blogger. zic ca e multumitor.

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!