pestele in apa, m.v. llosa


Mario Vargas Llosa si memoriile sale… da… da… da! De curand am terminat volumul “Pestele in apa”, scris departe de granitele tarii natale, Peru. Memoriile reunesc momentele cheie ale carierei sale de scriitor si om politic, oferind parca un exercitiu de morala. Llosa ofera, desi nu explicit, concluziile ce decurg din experienta unei duble ipostaze: accea de scriitor/intelectual si cea de om politic, care accede chiar la prima functie in stat. Aceasta dubla ipostaza e greu de satisfacut pe fundalul unei tari aflata intr-un moment de profunda confuzie sociala.
Capitolele cartii sale prezinta, in alternanta, aspecte atat ale copilariei, dar si unele, extrem de picante, ale vietii sale de politician intr-un an in care Romania cunostea pentru prima oara gustul “capitalismului”.
Sentimentul meu era, la finele cartii, ca Vargas Llosa regreta profund intrarea in viata politica peruana, prea sudica, si prea latina pentru viziunile sale liberale. Cu alte cuvinte, el ramane cu sentimentul ca pestelui ii sta bine in apa, asa cum un scriitor se va feri de penibilul unei vieti publice, stand in biroul sau si tricotand povestiri.Ceea ce m-a frapat in aceasta carte este progresul ideii de campanie electorala intr-o tara din Lumea a Treia: intr-un 1990 in care romanii de abia isi reveneau din cauza Revolutiei, si a batelor minerilor, in Peru se vorbea de spot publicitar, scenariu si tururi electorale axate pe o anumita conduita si doctrina politica. O recomand tuturor celor interesati de fenomenul politic al anilor ’90 dintr-o tara aflata pe coasta de est a Pacificului, de multiculturalism pe un continent latin.

Lectura placuta!

Un comentariu:

  1. N-am citit cartea de care vorbesti, dar am citit "Paradisul de dupa colt" al aceluiasi autor, si mi-a placut mult. M-ai facut curioasa. I`m hungry for more now :))

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!