numai cei disperati rad...


Ma gandeam sa rad, si mi-am adus aminte de Strigatul lui Thomas Munch. Sa strige omul de pe pod din cauza singuratatii fizice sau emotionale? sa strige omul de pe pod pentru ca sufera de o prea mare constiinta de sine, care ii cuprinde traheea fir cu fir, nelasandu-l sa mai respire? Sa fie omul de pe podul lui Munch dezorientat si sa se intrebe "Ce dracu' vor astia de la mine?".

Ma gandeam sa rad, si mi-am adus aminte de Strigatul lui Munch. Cel ce rade cu pofta, care isi inneaca noaptea in miros de alcool e mai disperat decat omul de pe pod al lui Munch. Hai sa il numim "Iosif". Iosif asta e mai fericit decat cred multi. Se comporta moral fata de sine, si asta il face fericit. Nu isi inneaca disperarea in vapori de alcool, cale decazuta de a scapa de problemele tale date de calitatea de cetatean. Pentru ca Iosif nu e cetateanul nimanui, nu ca un cocalar ce isi inneaca disperarea intr-o sticla de vin imbuteliat. Iosif nu rade isteric alaturi de cetatenii cu par gelat si tricou mulat. Iosif e sincer cu sine. Iosif stie ca are o problema si striga! si tipa! si striga! dar nu isi inneaca amarul intr- sticla de vin.

Ma gandeam sa rad, si mi-am adus aminte de Strigatul. Iosif nu incearca sa uite ca are o problema, ca ceilalti cetateni au o problema cu el, band o bere. pentru ca stie ca cei care umbla avid dupa o sticla de vin nu sunt sinceri cu ei. Ei fug de probelema lor. Se forteaza sa rada. iar rasul lor e de disperare. Dar Iosif se opune sa rada. Vrea sa recunoasca ca e disperat. Vrea sa fie sincer fata de Sine. "Suflete perverse ce sunteti!"

pentru M.

Un comentariu:

  1. ...nu stiu daca strigatul lui Iosif are sau nu ecou, nu stiu daca striga dupa ce a baut o sticla de vin, sau mai multe pahare de bere, dar el poate striga in continuare, noaptea nu il aude nimeni...

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!