new media, dorina gutu


Am citit "New Media" de Dorina Gutu. Mi-a fost profesoara prin anul I de facultate, si asta m-a impulsionat sa cumpar cartea, poate. Nu stiu exact. Un "destept" de prin blogosfera (unu' sozo sau zozo) lovea tare in cartea asta, fara nici macar sa o rasfoiasca, ce sa mai si citeasca din ea. Oricum, ar fi prea ocupat cu innumaratul blogospectatorilor, pe care ii surprinde orice rahat. Ei bine... sunt doau lucruri la care vreau sa fac referire: cartea si autorul.

cartea... nu e stralucita (la continut, ma refer). insa nu vreau sa intru in detalii pentru ca respect incercarea... care la drept cuvant, nu este un esec total. departe de asta. am aflat despre istoricul blogurilor autohtone multe lucruri de notat in carnetel. mai mult, autoarea a realiat o serie de interviuri cu diversi bloggeri, din diverse pozitii si domenii de activitate. nu stiu daca interviurile au fost realizate face to face sau pe baza unei serii de intrebari standard, trimisa prin e-mail. oricum, initiativa este de ramarcat. as vrea sa stiu cine nu i-a raspuns la intrebari dintre cei contactati.

cartea se citeste usor, neavand ca surse bibliografice decat linkuri spre articole si bloguri. nu este o carte academica, spre multumirea unora si dezamagirea altora. ..un limbaj usor, format mic si o greutate redusa (o recomand,asadar, tipelor care merg la facultate cu poseta si carnetelul si acre citesc mai mult decat cosmopolitan si reclamele la hartie igienica cu norisori.)

cat despre autoare... iata ce ii scriam la 19 ani, intr-un exercitiu de sinceritate pe care Gutu ni-l solicitase:

În fiecare marţi, o dată la două săptămâni, de câteva luni încoace, grupa 7 se întâlneşte începând cu ora 10.00. Nu se dau nici covrigi pe gratis, şi nici nu sunt afişate notele la vreun test: se desfăşoară seminarul de relaţii publice. “Ce-or fi astea, nu ştiu!” Cu seminarista luasem contact cu o săptămână înainte. Catalogare iniţială: “E super de treabă! Părerea mea!”
Bomba vine când o serie de tovarăşi de suferinţe (aproximativ jumătate de grupă) nu sunt primiţi la seminar, pe motiv că au întârziat. O măsură inadmisibilă până atunci pentru noi. A doua impresie: aici nu merge cu rugăminţi şi nici cu “metoda închiderii ochilor”. O nouă regulă se conturează : „Niciodată să nu intraţi după client!” Scandalos! Din Frumoasa din Pădurea Adormită, seminarista s-a arătat a fi drept o fiară. seminarul a continuat în 15, iar la final, extenuat, am afirmat: „Dacă o s-o continuaţi aşa, eu nu ştiu dacă o să mai rămân întreg!”
Acum, analizând în taină, neinfluenţat în nici un fel de nici o altă opinie a vreunui coleg, semionarul a fost un amre câştig. Am curajul să afirm că seminarul a fost unul din cele mai active de când am intrat pe poarta facultăţii în calitate de student. Temele aplicative de acasă, aplicaţiile de la seminar, testele, toate mi-au ajutat extrem de mult.
Seminarul a fost un concurs din toate punctele de vedere. A reuşit să mobilizeze nişte studenţi care nu că nu au potenţial, dar sunt (sau erau) foarte nepăsători. În ce sens a fost un concurs? Ar fi incorect să nu afirm că temele nu au impus o anumită concurenţă între noi. Am învăţat că dacă vrei să te afirmi, primul pas este acela de a te afirma în faţa colegilor tăi. Şi am mai învăţat un lucru: acela că astăzi poţi fi un rege, iar mâine un învins. Am păţit-o chiar eu pe pialea mea!
În concluzie: Felicitări pentru seminar, dragă client!
Felicitări pentru prestaţie, dragă furnizor!
Şi invers!

4 comentarii:

 1. dar daca nu posed posetuta, carnetel si cosmopolitan, mai pot sa citesc cartea?

  :)) te adresezi unui public-tinta destul de vast cu criteriul asta, sa stii :P

  RăspundețiȘtergere
 2. nu trebuie sa ma intrebi pe mine. de fapt... posetuta era facuta pentru a lua cartea cu tine, carnetelul ... sa iti iei notite iar cosmopolitanul era bun pentru a decupa fasii de hartie pe post de semn de carte. :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Ai intors-o frumos :)) chiar foarte frumos. Nu ma pot opri din ras.
  Ok, then guilty me... n-am posetuta in care sa-mi transport cartea, n-am carnetel sa`mi notez idei si nici fasii cosmopolite pe post de semn de carte... damn, stiam eu ca trebuie sa iau lectii de pitzipoanca stilata, mi-ar fi folosit pt organizarea recuzitei :))

  RăspundețiȘtergere

comentează-te!