les choristes, christophe barratier, 2004 (fra)Regizat de un fost chitarist, deci un om al notelor muzicale, filmul prezinta povestea in ritm de muzica coralala a unui profesor dintr-o scoala franceza. Actiunea se petrece la cativa ani de la inceheierea celui de Al Doilea Razboi Mondial, probabil intr-un mic orasel de provincie din sudul Frantei. Confruntat cu o mana de pusti pseudo-delicventi, dar si cu un director de scoala nebun de sever, profesorul nostru va incerca sa gaseasca acel “ceva” comun, care sa le distraga copiilor atentia de la vidul vietii cu care se confrunta, dar si sa dovedeasca oamenilor mari, ca fiecare dintre noi poate face si lucruri care sa fie recunoscute. Si astel, ajungel la alcatuirea corului.
Dincolo de seriozitatea problemei puse in discutie de film, pelicula dispune de sare si piper: nu sunt putine momentele cand pur si simplu razi cu lacrimi, si momente cand plangi fara sa mai razi. Amutesti.
Un loc foarte important il ocupa coloana muzicala, albumul OST al filmului numarandu-se printre best-sell-urile de gen din lume. Si chiar merita sa fie ascultata!
Filmul a strans mai bine de 7 milioane de euro in intreaga lume, ceea ce reprezinta un adevarat boom pentru un film european.
Laitmotivul filmului il constituie principiul in baza caruia sunt ordonate regulile in interiorul internatului: “Action! - Reaction!” Personajul principal este singurul care incalca acest indrumar de conduita, evadand din chingile cauzei si a efectului, intelegand ca o vulpe va fi imblanzita nu reactionand violent asupra ei pentru ca a mancat animalul tau de casa preferat, ci admitand ca asta ii este natura, dar aducand un bonus creativ viciului sau.
“Les Choristes” a participat in selectia oficiala a Festivalului de la Cannes.

2 comentarii:

  1. oui mon cher ami..noi doi suntem ca pe aceiasi lungime de unda:)) ce ciudat..sau ce bine:))

    RăspundețiȘtergere
  2. pana acum mi se parea ciudat, pentru ca era putin probabil. dar acum... da!... e bine

    RăspundețiȘtergere

comentează-te!